Lut 24
2009

Smacznego!Dzisiaj „Ostatki”.

W dawnej Polsce mówiło się także „Zapusty”. Jutro Środa Popielcowa i Wielki Post, ale zanim to nastąpi – zjemy tradycyjnego śledzika. I to w róźnych odmianach. Ostatni dzień Karnawału, to także ostatnia chwila na szampańską zabawę. Chociażby w gronie najbliższych, ale jednak – jak to mówią: „śledzik lubi pływać”. Czy wiecie że… w niektórych regionach Polski na „Śledzika” (czyli „Ostatki”) mówi się całkiem inaczej? Jak? Przekonajmy się…

(foto: zpierwszegotloczenia.pl)

Nie dziwota, że w Wielkopolsce zamiast „Śledzika” mamy „Podkoziołka”. Wszak poznański rynek z tego właśnie słynie. Zapewne i inne dzielnice Polski mają swoje regionalne nazwy dla dzisiejszego „święta”.

Hej, ludzie z tamtej strony rzeki! Pochwalcie się! Jak u Was mówi się na „Śledzika”?

A jak już języki nam się poplątają (niekoniecznie od gwary), to nie zapomnijcie, żeby skosztować:

  • śledzia w oleju z cebulką
  • śledzia marynowanego
  • śledzia w śmietanie
  • śledzia na ostro
  • śledzia z rodzynkami
  • śledzia w oleju z kaparami
  • śledzia curry
  • śledzia a la Stavanger
  • śledzia z Brantevik
  • śledzia a la Russe
  • śledzia po balatońsku
  • śledzia po cygańsku
  • śledzia po kaszubsku
  • śledzia w pierzynce
  • śledzia w winie
  • sałatki śledziowej
  • szałotu śląskiego
  • pasty śledziowej
  • placuszków śledziowych

A jak już będziecie mieli dosyć, to wróćcie tutaj i pochwalcie się własnym przepisem na śledzia.

SMACZNEGO!

Autor Dariusz Rekosz



Ten artykuł nie jest komentowany.